Fuskskandal fällde J1

Journalistettans lag 2009. Här hoppfulla inför semifinalen som slutade med förlust efter fusk från motståndarlaget.

I tisdags var det dags för den årliga Brännbollsturneringen på Strömbäcks folkhögskola. J1 anmälde ett starkt lag med profiler som Kristoffer Moldéus på brännplattan, Markus Isacson som "spindel" och Kristina Tafvelin som förste slagkvinna. Strax innan premiärmatchen gjorde man också klart med Karin Bernspång som hastigt lämnade det sjunkande skeppet "lärarlaget". Ett klokt beslut skulle det visa sig.

J1 började turneringen på ett utmärkt sätt genom att göra processen kort med en klass från Allmänna linjen, också kallade "hiphoparna" (som fick pris för Best in show). En helgjuten laginsats såg till att segersiffrorna sprang iväg till hela 79-8 vilket borde vara något slags rekord i Brännbollssammanhang. Tre utebränningar hann vi med samt ett gäng lyror och home runs.

I andra matchen, mot tolklinjen, blev det något tuffare, men J1 var beslutsamma och vann till slut med drygt 20 poäng, vilket förde laget till gruppseger. Det innebar att J1 ställdes mot Allmänna linjens All star team i semifinalen samtidigt som tolklinjen fick Musikalakademien i sin semifinal.

Fusk bakom förlusten
Matchen mot All star team började relativt bra för J1. Ett par lyror såg till att poängen rullade in, men snart skulle allt rasa ihop. När motståndarna efter ett tag siktat in sig visade de oerhörd klass och prickade i stort sett bollen varje gång...och gjorde det dessutom väldigt bra. Två tunga missar av J1 gav motståndarlaget 12 poäng i form av två home runs och det var uppförsbacke inför andra halvlek. J1 hade chanser att bränna ut, men allmänna linjen visade kyla när det väl gällde.

J1 kunde inte visa upp samma klass som innelag som sina motståndare och träffade inte bollen med samma kraft som Allmänna. Snart var utebränningen ett faktum och journalisterna började inse att en förlust var nära. Irritationen spred sig på planen, även hos Allmänna och matchen utvecklades till ett ordkrig. Båda lagen agerade grinigt och visst trash talk förekom. Efter åtta minuters spel upptäckte Chefarn att Allmänna spelat med nio spelare under andra halvleken, trots att man bara ska spela med åtta man. Häftiga diskussioner utbröt och när slutsignalen ljöd stod det klart att Almänna vunnit på poäng.
J1 protesterade högljutt och ville få sina motståndare diskvalificerade elelr åtminstone att de skulle få ett rejält poängavdrag, men fick inget gehör hos domarna. Sex ynka poäng drogs av och ilskan och frustrationen var total hos de adrenalinstinna journalistettorna som surade ihop rejält på eftermiddagen. Förlustmarginalen blev officiellt 18 poäng och Allmänna var i ärlighetens namn bättre än oss denna eftermiddag. Men man kan inte låta bli att undra hur det hade gått om vi spelat på samma villkor...

Finalen
Finalen spelades mellan musikalakademien och Allmänna All star och matchen blev välspelad. När 24 minuter var spelade räknades poängen ihop och det visade sig att det blev en historisk delad seger. 70-70 blev slutresultatet och lagen delade på guldet.
Theodor Ekenstedt blev fullkomligt lyrisk när han upptäckte "naken-Isak" på musikalakademien, vilket du kan se i filmklippet nedan.
I klippet längre ned kan du se Musikalarnas sång om oss.